Music24 - All day music

SIGUR RÓS & MELODROM @ MARS FESTIVAL

ALI STE VEDELI …

(** NEKAJ ZANIMIVIH PODATKOV O NASTOPAJOČIH NA MARS FESTIVALU **)

MARS FESTIVAL S SIGUR RÓS IN MELODROM: SREDA, 5. SEPTEMBER 2012_TRG LEONA ŠTUKLJA, MARIBOR

Mars festival je pred tremi leti začel pisati svojo zgodbo. Leta 2009 je na njegovem odru stala kopica domačih glasbenikov in umetnikov iz Balkana, že leto kasneje so na njem nastopili Skunk Anansie, leta 2011 Moby. V preteklih letih so tako na Mars festivalu v Sloveniji že nastopili izvajalci svetovnega kova, najbolj prepoznavni regionalni izvajalci (TBF, Dan D, Elvis Jackson, Let 3, Urban&4 …) ter mnogo mladih zasedb iz regije (Eskobars, I.C.E., Arhibald Arhibaldovich …). Mars festival se v letošnjem letu iz Ljubljane seli v Maribor, kjer bo potekal v sredo, 5. septembra na Trgu Leona Štuklja v okviru Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture. Tudi letos se bo odvijal v dveh mestih – Mariboru in Zagrebu, saj je osnovna ideja festivala povezati dve mesti, dve državi v kreativno, programsko ter kulturno celoto, osnovano na prijateljskih vezeh in glasbeni ustvarjalnosti.

Na že četrti ediciji Mars festivala bodo v Mariboru nastopili islandski glasbeni posebneži Sigur Rós, ki k nam prihajajo prvič. Poleg njih na Mars prihajajo tudi slovenski Melodrom, kmalu pa bo med letošnje nastopajoče dodano še ime iz tujine.

*************

ALI STE VEDELI … Sigur Rós

Sigur Rós so nastali leta 1994, na dan rojstva Jónsijeve sestre Sigurrós – od tod tudi ime skupine. Ustvarjalni Islandci so v svoji bogati in zanimivi glasbeni karieri do danes izdali šest studijskih albumov (‘Von’, ‘Ágætis Byrjun’, ‘( )’, ‘Takk…’, ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust’, ‘Valtari’), album remiksov (‘Von Brigði’), dva koncertna albuma (‘Hvarf/Heim’, ‘Inni’) in sodelovali pri kopici drugih (glasbenih) projektov: uglasbili so dokumentarni film ‘Hlemmur’, prearanžirali dve tradicionalni islandski skladbi za film ‘Englar Alheimsins’, sodelovali s skupino Radiohead pri plesnem projektu Split Sides (avtor: Merce Cunningham), ki je kasneje izšel izšel v obliki EP-ja ‘Ba Ba Ti Ki Di Do’ (del, ki so ga napisali Radiohead, ni bil objavljen) ter pri projektu ‘Rímur’ Steindórja Andersena.

Sigur Rós so s svojo glasbo osvojili tudi srca filmskih ustvarjalcev. Leta 2001 so za soundtrack velike filmske uspešnice ‘Vanilla Sky’ režiserja Camerona Crowa prispevali 3 svoje skladbe (‘Svefn-g-englar’, ‘Agaetis Byrjun’ in ‘Njosnavelin’). Poleg glasbe je Cameron Crowe v zaključnem prizoru filma s Tomom Cruisem in Cameron Diaz uporabil tudi del atmosferične filmske projekcije, ki so jo v tistem času Sigur Rós uporabljali na svojih koncertih kot kuliso. ‘Vanilla Sky’ je postal prvi hollywoodski film v katerem se je pojavila glasba teh ustvarjalnih Islandcev. Kasneje so Sigur Rós prispevali svojo glasbo tudi za film ‘127 hours’ iz leta 2010 (skladba ‘Festival’) in še za nekaj drugih filmov, predvsem evropske produkcije. Frontman zasedbe, Jónsi, je za animiran film ‘How to train your dragon’ (2010) posnel skladbo ‘Sticks & Stones’, za film Camerona Crowe-a ‘We bought a Zoo’ (2011) pa je posnel soundtrack v celoti (soundtrack vsebuje tudi nekaj skladb ali delov skladb zasedbe Sigur Rós).

Glasba, ki jo Sigur Rós ustvarjajo, je, enostavno, edinstvena, zato ne preseneča, da imajo mnogo oboževalcev tudi med glasbenimi kolegi. Njihovim skladbam (in koncertom) radi prisluhnejo člani skupin Radiohead, Coldplay (ki so v svojem aktualnem hitu ‘Princess of China’ celo uporabili sample skladbe ‘Takk …’, Chris Martin pa javno priznava, da so Sigur Rós eden od ”najboljših bandov na svetu”), Foo Fighters, Metallica, Björk, Moby (ki je nastopil na lanskoletnem Mars festivalu), David Bowie, Red Hot Chili Peppers, Bush, Rage Against the Machine, No Doubt in mnogi drugi.

Sigur Rós slovijo tudi po svojih edinstvenih koncertih. Že sama glasba, ki jo ustvarjajo in izvajajo, lahko vsakogar popelje v druge sfere; njihovi koncerti pa so paša tudi za druge čute. Čustveno nabiti, atmosferični, epični koncerti teh izjemnih glasbenikov so težko opisljivi – za pravo izkušnjo jih je enostavno potrebno obiskati in se o njihovi izvrstnosti prepričati na lastna ušesa in oči. Besede, ki se pogosto pojavljajo v povezavi z njihovimi koncerti, so magično, brezhibno, nadrealistično, fenomenalno, zunajzemeljsko … Letošnja turneja, ki so ji Sigur Rós pred dnevi začeli v ZDA je že postregla z nekaj glasbenimi presežki in nedvomno se nam presežek obeta tudi v Mariboru.

Sigur Rós niso posebni samo v svojem glasbenem izražanju temveč tudi v ‘jezikovnem’ smislu; veliko svojih skladb namreč izvajajo v posebnem, izmišljenem jeziku, ki so ga poimenovali Vonlenska. Vonlenska je ‘jezik’, sestavljen iz ‘nesmislov’ – vokalnih vložkov, zlogov, ki se skladajo z glasbeno podlago in imajo prej funkcijo instrumenta kot vokala. Seveda ne gre za jezik v pravem pomenu besede – gre predvsem za uporabo glasu kot instrumenta. Sigur Rós so vonlensko ‘uporabili’ na albumu ‘( )’, seveda pa je njihova celotna diskografija polna skladb, ki jih (deloma ali v celoti) izvajajo v tem izmišljenem ‘jeziku’. Sigur Rós so vonlensko poimenovali po prvi skladbi, ki je nastala v tem ‘jeziku’ – skladbi ‘Von’ (upanje). Prva in do danes edina skladba, ki so jo Sigur Rós napisali v angleškem jeziku, je skladba ‘All Alright’, ki se nahaja na albumu ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust’.

Sigur Rós sestavljajo Jón Þor (Jónsi) Birgisson (vokal, kitara), Kjartan Sveinsson (klaviature), Orri Páll Dýrason (bobni) in Georg Holm (bas).

******************

ALI STE VEDELI … Melodrom

Na Mars festival prihajajo tudi ‘melodromatični’ Melodrom. Skupina Melodrom je nastala leta 2000, sprva zgolj z namenom ustvarjanja soundtrackov za gledališke predstave. A njihov namen je prerasel meje gledališča, saj so do danes posneli že štiri albume: ‘Melodrom’, ‘The Giude’, ‘Variacije’ ter ‘Vse kar si pustila da leži na tleh’. Melodrom so sodelovali tudi z Laibach; vse od leta 2006 pa je Mina Špiler, vokalistka, tudi stalna članica Laibacha. To poletje se je skupina po krajšem premoru vrnila na koncertne odre – v spremenjeni in razširjeni zasebi. V živo pa se je skupina prvič povsem odrekla elektronskim podlagam. Na svojih koncertih z razširjeno zasedbo predstavljajo tako starejši repertoar (‘September’, ‘Counting Days’, ‘Marching On a Globe’, ‘Zasebne sobe’ … ) kot nove, še neobjavljene skladbe.

Melodrom so pred kratkim predstavili svojo verzijo skladbe ‘Star Me Kitten’ kultnih R.E.M., ki je nastala v okviru Projekta R.E.M.: Čista energija glasbe pod okriljem Veleposlaništva ZDA v Sloveniji. Kot zanimivost naj dodamo, da so bili Melodrom pri izvedbi skladbe ‘Star Me Kitten’ cenzurirani, zato bodo skladbo z originalnim tekstom objavili naknadno, po izidu zgoščenke projekta, preko svojih spletnih strani.

Melodrom pa se počasi pripravljajo tudi na izid novega singla z naslovom ‘Med postajami’, ki si ga boste lahko brezplačno prenesli iz njihove spletne strani konec meseca. Gre za slovensko predelavo dueta s Chrisom Eckmanom ‘By the Bedlam Wall’, ki se nahaja na zadnjem albumu skupine Melodrom.

Kmalu vam bomo predstavili še enega nastopajočega na Mars festivalu, pravočasno pa vas bomo obvestili tudi o zagrebškem delu festivala!

*******************

Se vidimo na Marsu!

Zadnje NOVICE

 • Emil Memon
  • Emil Memon – “It’s a line…”S singlom Emil najavlja izid albuma “Jacki6”, ki bo izšel avgusta 2024.   Emil Memon –  Jackie 6Emil Memon s singlom »It’s a line …« najavlja izid novega albuma, ki ga jepoimenoval Jackie 6, po Jackie 60 klubu, ki se je v preteklosti nahajal v četrti “Meat packingdistrict “ na Manhattnu v
  • 08.07.2024
 • REGINA
  • REGINA – DANES NA MMS S SREČNO ŠTEVILKO 13             Kraljica festivalov se vrača na oder MMS.  Regina bo danes stopila na oder MMS, v drugačni luči, kot ste jo vajeni. Sama pravi: »Od festivalov sem se zavestno odmaknila, a  povabilu Ferija Lainščka sem se odzvala brez razmišljanja, ker je z njim tako lepo delati in letos praznujeva 20
  • 08.07.2024
 • SZJ – Anabe
  • SZJ – Anabel na MMS-u s poletno uspešnico Bilo bi lepo .           Anabel je na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca, ki jih je gostil portoroški Avditorij, predstavila novo poletno uspešnico ‘Bilo bi lepo’. 25-letna pevka je z ganljivo izvedbo navdušila tako občinstvo kot žirijo. 👉VIDEOSPOT SI LAHKO OGLEDATE TUKAJPesem ‘Bilo bi lepo’ pripoveduje zgodbo o ljubezni, ki
  • 08.07.2024
 • FOLK IDOLI
  • Zasavska rock zasedba se je na 43. festivalu Melodije morja in sonca predstavila s skladbo “Lejla”        Avdio – Folk idoli – LejlaFOLK IDOLI – LEJLA (DENIS HORVAT/ TADEJ PROSENC, DENIS HORVAT) Režija: TINA NOVAK Scenografija: MOJCA VILHAR Oblikovanje luči: GREGOR SMRDELJ – GRGA Oblikovanje vsebin za LED zaslone: DEN BARUCA (THENVISION) Glasbena producentka: KSENIJA KOS Mojster zvoka:
  • 08.07.2024
 • BEPOP
  • VALOVI MORJA BEPOP DEKLETA PONESLI NA 3. MESTO       Bepopovke Alenka, Ana in Tinkara so na letošnjem 43. festivalu Melodije morja in sonca navdušile z novo pesmijo, himno poletju ‘Valovi morja’. Gre za pesem s pozitivnim sporočilom, ki v sebi nosi močan poletni utrip. Pesem so močno začutili tudi poslušalci, strokovna žirija in radijske postaje ter ji namenile odlično 3. mesto. Valovi
  • 08.07.2024
 • LUKA NIŽETIĆ
  • LUKA NIŽETIĆ z novim singlom in videospotom – “Vrića sriće” razkrije pravi recept za poletno srečo.        foto: Petra Nižetić Za vroče dni nam Luka prinaša pravo nalezljivo, poletno, pozitivno, zabavno pesem ‘Vrića sriće’, ki jo je nedavno premierno predstavil na Melodijah Jadrana. Luka je na novem singlu ponovno združil moči z Branimirom in Marijem Mihaljevićem, avtorjema glasbe in besedila,
  • 06.07.2024
 • SANDRO BASTIANČIĆ
  • SANDRO BASTIANČIĆ in ‘NA RUBU SNA’!     Sandro Bastiančić – avtor fotografije; Robert KalčićReški kantavtor Sandro Bastiančić je z novim singlom ‘Na rubu sna’ še en korak bližje cilju na zadnji postaji te zgodbe – izidu  albuma z naslovom ‘Priča’.  Nova “laganica” izpod kitare Sandra Bastiančića z vokalnim pridihom Martine Majerle prinaša atmosferično balado, ki sprosti um in ga
  • 05.07.2024
 • TURISTI
  • Reški TURISTI z novim singlom“CALIFORNIA”      ‘California’ je drugi singel reških Turistov iz njihovega aktualnega studijskega dela – EP-ja “7”, na katerem so združili sedem enotnih skladb, ki skupaj z atmosfero in besedili tvorijo celoto. Vlado Simcich Vava, avtor glasbe in besedila, ki prepleta sanje in resničnost, s pesmijo poslušalcem ponuja drugačno dimenzijo zvoka, ki ponovno poudarja odličen
  • 03.07.2024
 • Zaljubljeni Dejan
  • PESEM JE PRVIČ V CELOTI NAPISAL SAM  Dejan Dogaja s svojim bendom danes predstavlja novo skladbo in videospot za pesem Obljubim. “Ta pesem je stara približno šest let. Takrat smo posneli tudi prvi demo posnetek, potem pa se iz tega ni zgodilo nič.  Vsake toliko časa sem se spomnil nanjo in jo komu pokazal, saj sem sprva želel,
  • 03.07.2024
 • Nina Badrić
  • Trojni razlog za veselje? Zahvala gre Nini Badrić! Nina Badrić je z izidom njene nove pesmi napovedala novi album.     Ena največjih pop zvezdnic Nina Badrić je v teh dneh svojim številnim oboževalcem pripravila kar trojni razlog za slavje! Nina je namreč izdala nov singel ‘#onokad’, ki napoveduje novi studijski album in veliki koncert v Areni Zagreb, ki
  • 20.06.2024

Naslednji EVENT

 • NAXATRAS
  • Četrtek, 26.10.2023 / Gala hala Škuc KSB & Društvo Kapa predstavljata: NAXATRAS (GR)           “All alone in this place of darkness I’m all alone in this place of darkness All alone I saw you were shining like a rainbow in my heart And all alone I saw dust of red all through my eyes” 1000Mods, Nightstalker, Tuber, Villagers of Ioannina City (tudi pri
  • 06.10.2023
 • IZŠTEKANIH 30
  • Legendarna glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 letos praznuje trideset let. Vrhunec praznovanja bo 8. junija 2023točno ob 21.00 z velekoncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah. Oder bo ob spremljavi izvrstnega sedemnajstčlanskega benda Smrdel Brothers Collective zavzelo petnajst eminentnih glasbenih izvajalcev, ki so tako ali drugače zaznamovali Izštekane. Že dolgo razprodani koncert boste lahko spremljali
  • 05.06.2023
 • PIVO IN CVETJE
  •  NA PIVO IN CVETJE PRIHAJA BONEY M! 14. – 16. julij 2023 @ Laško Rasputin, Ma Baker, Daddy Cool, Sunny, Brown Girl in the Ring, Kalimba de Luna, Belfast, Malaika, Hooray! Hooray! It’s a Holi-Holiday, Rivers of Babylon, Gotta Go Home, Papa Chico … so le največji hiti ene najuspešnejših plesnih pop skupin vseh časov, ki se lahko
  • 20.04.2023
 • HENRY ROLLINS
  • GOOD TO SEE YOU 2023 “Spoken word” nastop               Ne zamudite edinstvenega večera z enim najpomembnejših likov glasbene zgodovine! Punk rock ikona Henry Rollins, legendarni frontman Rollins Banda in Black Flag, igralec, pisatelj, aktivist in še kaj, nam bo ob prvem obisku Kina Šiška v enem svojih nepozabnih nastopov iskreno in brez dlake na jeziku govoril prigode iz svojega
  • 03.02.2023
 • Kino Šiška
  • ALO!STARI               Da bi razumeli fenomen Alo!Stari, moramo nazaj v preteklost. V zlate čase generacije, ki je odraščala s skejti v rokah, ko so se CD-ji in kasete še presnemavali, ko je bila moderna tehnologija še v plenicah. V tistih časih je svojo popularnost in mesto v svetovnem glasbenem mainstreamu dobivala tudi muzika z imenom skejt punk.
  • 06.09.2022
 • OFFLINE FESTIVAL
  • 5. in 6. avgust 2022, ZVEZDA FESTIVALA BO MEGAZVEZDNIK @ LIL PUMP                   Slovenija bo bogatejša za največji elektronsko- hip hop obarvan festival OFFLINE FESTIVAL, ki bo sprejel več kot 10.000 glavo množico. Zvezda festivala bo mega popularni hip hop zvezdnik LIL PUMP, najbolj vroče ime novega (t)rap vala, ki ima na YouTube na milijarde ogledov. Lil Pump Offline
  • 13.06.2022
 • GET TOGETHER
  • GET TOGETHER POWERED BY I FEEL SLOVENIA 3. – 5. JUNIJ @ Park Zvezda & Kongresni Trg, LJ Slovenija bo gostila novo svetovno atrakcijo!             V Ljubljani se bo od 3. do 5. junija odvijal atraktiven dogodek svetovne serije, katerega rdeča nit bosta breakdance in urbana plesna kultura, glavna atrakcija za gledalce pa svetovno prvenstvo profesionalnih breakdance plesalcev do 18. let. – Dogodek s
  • 17.03.2022
 • 7AM V IZŠTEKANIH
  • 14. Wmarca 2022 bodo Izštekani hrupni. Slovenskonemški duo 7AM bo svoj spevni, čustveno nabiti in ostri pank razvil v povsem nove razsežnosti. Glasbo bo izvajalo šest ljudi, trem električnim kitaram bodo zoperstavili godala, akustično kitaro in klaviature, hrupu pa milino, ki je v prikriti obliki muziki 7AM ne manjka. V živo ob 20.00 na programu
  • 14.03.2022
 • CIKEL INTIMNO AVGUSTA
  • Cikel Intimno svoj program iz julijskega letnega vrta podaljšuje še v Avgust!               Štirje intimni ponedeljki z žanrsko raznolikimi kantavtorji – 2.8., 9.8., 16.8, 23.8.2021 LETNI VRT GALA HALE Prvi avgustovski ponedeljek nam bo pomagala dočakati Muzikačaka, na drugem bo zagodel in zapel svoj temačni folk Gašper Letonja, sledila bo Katja Šulc z novim albumom, posvečenem Mehiki, zaključili bomo pa
  • 28.07.2021
 • GREMO NA MORJE
  • GREMO NA MORJE SO NAJLEPŠE PESMI ŽE NAPISANE 3 fotografija: Gašper Pintarič Več kot desetletje nazaj, natančneje leta 2008 je izšel album So najlepše pesmi že napisane. Album se je s svojimi trinajstimi, modernimi priredbami slovenskih zimzelenih zasidral na prvem mestulestvice najbolj prodajanih albumov in tam ostal kar 60 tednov. Skladba Vsak je sam pa najbolj predvajana skladba
  • 15.07.2021