Music24 - All day music

Senidah

 

Senidah: »It’s show business, honey!«

Kurzschluss predstavlja ekskluzivni intervju z regijsko senzacijo Senidah – desetminutni pogovor, ki ga je glasbenica sama opisala kot enega najbolj iskrenih v karieri. Z njim začenjamo odštevanje do njenega največjega solo koncerta v Sloveniji do zdaj, ki se bo

22. decembra odvil na odru festivala Kurzschluss.

Več si oglejte v priloženem intervjuju, kjer smo se s Senidah pogovarjali o njeni trmi in lenobi, zdravilnih učinkih njenega glasu, glasbenih začetkih ter marsičem drugem.

 

TRANSKRIPT INTERVJUJA:

10 MINUTES WITH SENIDAH

Se je Senidah po 50 milijonih ogledov njenih Mišićev kaj spremenila?

Več delam. Nisem več tako lena, kot sem bila včasih, čeprav si privoščim. Ampak ja, ista, ista. Ista Senidah. Tisti, ki me poznajo, bodo vedeli, kdo sem.

Bi rekla, da si internetna senzacija?

Niti ne bi. Mislim … Jaz se res ne obremenjujem s tem. Jaz delam komade, izdajam komade, nastopam s temi komadi. Nikoli ne razmišljam o tem, kako vplivam na ljudi, kaj sem zdaj naredila – pač komade sem izdala, komade izdajam in to je to. Jaz sem odrasla v Sloveniji, nastopala sem samo po Sloveniji in potem, ko se je zgodila Slađana, smo prišli tudi do drugih ljudi. Smo prišli do celega Balkana in smo prišli tudi do Balkancev izven Balkana, izven Slovenije. Potem pa dajmo reči, da ja. Mislim, to traja, to je zdaj nekaj drugega kot senzacija.

Misliš, da zares uspeš takrat, ko se več ne oziraš na “pravila” in začneš slediti sebi?

Če rad delaš to, kar delaš, se ne boš obremenjeval s tem, pa tudi če to včasih pomeni, da ne boš nastopal. Pač ne boš nastopal, ne boš šel preko sebe. Ampak ja, jaz mislim, da v glasbi ne bi smelo biti pravil.

Kako se po tvojem mnenju razlikujeta domača in regijska glasbena scena?

Slovenija po moje bolj … Ne vem, kako bi se izrazila, da ne bi izpadla grdo. Recimo več je emocij na Balkanu, težje emocije premorejo, tako bom rekla. Močnejše emocije premorejo. V Sloveniji pa se mi nekako zdi, kot da “o, ne smemo tega poslušati, ker to izzove to in to”. Take reakcije. Bog ne daj, da se kdo pretepa v spotu, pa je spot recimo igra. Tega na Balkanu ni. Tam vsi delajo to, kar se jim zdi, da … Umetnost. To je umetnost.

Znana si po svoji trmi. Če te je doma včasih ovirala, kako prav ti pride v tujini?

Mi zelo prav pride. Se mi zdi, da sem za tujino … Tukaj sem preveč, tam sem pa premalo.

Misliš, da je za tvoj uspeh bolj zaslužna trma ali perfekcionizem?

Dobro vprašanje. Zato ker sem trmasta in zato, ker sem perfekcionistka. Čeprav včasih sem bolj “šlampasta”, zato ker se mi z nečem ne da toliko ukvarjati in potem popustim, ampak potem sem vedno razočarana nad rezultatom, ker nisem bila dovolj perfekcionistka. In dovolj trmasta.

Kako svobodno se počutiš v tem trenutku?

Zelo svobodno. Delam to, kar mi paše. Delam z ljudmi, s katerimi mi paše delati. Se počutim svobodno. Ne vem, hvala bogu mi gre dobro. Lahko si privoščim malo svobode.

Včasih si veliko modnih kosov prikroijla kar sama. Še vedno kdaj vzameš škarje v roke ali prisegaš na oblikovalce?

Še vedno rada kakšno stvar kupim in potem odrežem, prerežem, dodam, odvzamem, ampak čedalje pogosteje si kupim tudi … Sploh pri nas v Sloveniji je veliko dobrih oblikovalcev in sem si kupila že kar nekaj kosov. In potem kombiniram z vsem. Ne vem, kupim si v trgovinah nekatere stvari in potem kombiniram kakšno “cunjo”, ki je malenkostno dražja, z eno, ki je pa pač “nič”.

Bi si želela oblikovati svojo lastno kolekcijo? Kakšno?

Bi. Joj, ne vem. Ne vem. Ne vem, res imam veliko idej. Veliko imam idej. Tako za ženske, ki si upajo, tako bom rekla. Čeprav ne samo za ženske. Tudi za moške … Ulični stil z, ne vem, eleganco in … Močjo. Z močjo.

Kako se soočaš z mediji, kadar zaslediš kaj negativnega? Sploh bereš, kaj pišejo o tebi?

Ne, ne berem. Ne berem. Nočem brati, ker je tega veliko in zakaj bi se jaz obremenjevala s tem. Ja, sem. Na začetku sem kdaj videla kaj in prebrala kakšen komentar. In te zaboli. Zaboli te, ne vem, za tisto sekundo, dve, dokler ne prideš do novega, pozitivnega komentarja in pozabiš. Kar je lepo – videti pozitivne komentarje, ampak jaz to … Dostikrat na mojih “špilih” pridejo do mene in me pohvalijo, se objamemo in slikamo, kar je dovolj.

Katere tri svoje karakterne lastnosti bi izpostavila?

Dobrosrčnost. Ne vem, trma in lenoba. Da sem lena. Ampak ja, jaz bi rekla, da sem zelo dobrosrčna, lena in trmasta.

Se ti ne zdi, da si kljub svoji lenobi precej uspešna?

Ja. Enkrat mi je nekdo rekel: nikoli ti ne bo nič uspelo. Pa sem sedela na kavču in rekla: ja, bo. Ne bo ti uspelo. Ja, bo. S kavča mi bo uspelo. In mi je uspelo s kavča. In je potem ta oseba rekla: sovražim te, ker si imela prav. Ne, vseeno sem delala. Sem delala za to, ampak sem si to tudi zelo želela. Kaj pa vem, morda sem bila rojena pod srečno zvezdo.  Ne, ne vem, koliko zdaj človek verjame v to, ampak jaz poskušam … Jaz nekako verjamem v to, da če si želiš … Ampak moraš seveda tudi delati za to.

Si od nekdaj vedela, da želiš postati pevka?

Jaz sem si od nekdaj želela, samo sem bila zelo sramežljiva. Ko sem bila mlajša, sem ves čas pela, ampak da bi me na kakšno tekmovanje prijavili – ni šans. Ves čas sem gledala karaoke z Dejo Mušič. Na to sem si zelo želela iti, ampak nikoli nisem imela “jajc”, da bi šla.

Se imela občutek, da nisi dovolj dobra? Kdaj si potem začela z glasbeno kariero?

Ne, samo sramežjiva sem bila. Meni se je zdelo, da sem bila dobra. Ne, samo sramežljiva sem bila. In potem je vse to trajalo do 25. leta in potem … Dokaj pozno, no. Dokaj pozno sem začela, ker ponavadi se z glasbo začnejo ukvarjati, ne vem, pri 17, 18 – že takoj studio, gremo, spot. Jaz sem prvi komad posnela pri 25. Prvič v življenju sem bila pri 25 v studiu. Že takoj sem začela delati vokalne linije, takoj sem v studiu začela ustvarjati glasbo, kot da to počnem že celo življenje. Če govorimo o meni kot glasbenici – sem tudi v skupini Muff, ki … Ne vem, prva pesem, ki je nastala, je bila Povej mi, za katero sem v prvo naredila vokalno linijo. In to kar se zdaj poje, je bilo odpeto takrat v studiu, tako da ja … Lahko rečemo, da je morda to moje poslanstvo.

Kako po tvojem mnenju občinstvo “začuti” tvoje poslanstvo?

Ljudje mi pravijo, da jih moj glas zdravi, ne vem, da jih popelje tja … Kaj pa vem, jaz sebe ne slišim tako … Saj včasih poslušam sebe, priznam, ampak da to tako zdravilno deluje, to je pa hudo slišati … Ne vem …

Bi rekla, da poješ iz duše?

Ja, seveda. Iz diafragme in duše. Iz duše, iz duše.

Kje se počutiš najbolj živo?

Na odru, na odru. Definitivno na odru, zdaj ko malo bolj pomislim. Definitivno na odru.

Redno sodeluješ s producentom Cazzafuro. Kako bi opisala njegovo vlogo?

On ve. Jaz sem prvič stopila v njegov studio, prvič sem posnela z njim komad, prvi album sem z Muffi posnela pri njem, drugi album sama prav tako. In zdaj že toliko časa sodelujeva, da me pozna in je zelo lahko delati z njim. Zelo lahko. In mi je res všeč, da … Pa fant je r’n’b, hip-hop … Ne vem, morda je zato, ker smo se toliko družili, spoznal še neke druge zvrsti oziroma videl, da lahko … Govorim, kot da sem ga jaz nekaj naučila, zagotovo se je on sam naučil … Ampak morda sem mu kje kaj pokazala in sva se zelo dobro ujela in zelo dobro sodelujeva.

Nastop na festivalu Kurzschluss je tvoj prvi večji solo koncert v Sloveniji. Že veš, kako boš povzročila kratek stik na našem odru?

Ne vem, ko stopim na oder, se bo zgodilo, kar se bo zgodilo. Upam, da bo zelo dobra interakcija s publiko in bo publika začutila moje komade. Imela bom svoje glasbenike … Mislim, svoje … Dva, tri fante, da bo vse malenkost bolj poudarjeno, za ostalo pa ne vem. Bomo videli, ko bomo na odru.

 

In kako lahko občinstvo navduši tebe?

Odziv. Da poznajo komade. Kakšna solzica tudi ne bi bila odveč … Hecam se. Da ti dajo sebe, to je to. To je zelo pomembno na odru.

Kurzschluss bo v letošnji sezoni priredil serijo žanrsko raznolikih dogodkov:

19. december – Bajaga i Instruktori

20. december – Umek & Reinier Zonneveld Live

21. december – Glitterbox & Roger Sanchez

22. december – Senidah & Atlas Erotika

Sveže informacije o novih dogodkih in programu spremljajte na www.kurzschluss.si.

Zadnje NOVICE

 • Victory
  • RAZHOD LEGENDARNE SKUPINE VICTORY Po 35 letih skupnega ustvarjanja se od skupine poslavlja eden od ustanovnih članov – Miki Vlahovič.             Po 35 letih nepozabnih glasbenih trenutkov, se razhaja legendarna skupina VICTORY. Od njih se namreč poslavlja eden od ustanovnih članov, Miki Vlahovič, ki trenutno intenzivno dela na svoji vedno bolj uspešni solo karieri. Razhod, kot poudarjajo, je
  • 24.02.2024
 • Dejan Krajnc
  • Dejan Dogaja ob premieri nove skladbe:  “Raketa je točno takšna, kot je bilo mojih prvih trideset let – poskočna, turbulentna, zabavna in nepozabna.” Dejan Krajnc, ki ustvarja pod umetniškim imenom Dejan Dogaja, je ob koncu prejšnjega leta dopolnil 30. rojstni dan, ki ga je praznoval v krogu prijateljev in družine. Pravi, da si boljše zabave ne bi
  • 21.02.2024
 • Paul Grem
  • Predstavljajo ‘Tam nekje’, še zadnjo skladbo z albuma ‘Luč preteklosti’       Paul Grem. Foto Arhiv izvajalca.Paul Grem so svojo skupno pot začeli v domačem Kopru pred petimi leti. Prijatelji in glasbeni ‘sodelavci’ pri različnih glasbenih projektih so združili moči in se povezali v novo zasedbo, ki je nase opozorila že s prvo skladbo Nočem plesat sam, kateri
  • 21.02.2024
 • Balladerov
  • »Kdor ne sanja, ne ustvarja, ne čuti in ne živi«, je sporočilo, ki med vrsticami najbolje opiše Balladerov novi singel. Že dobro desetletje na slovenski sceni prisotni klavirski kantavtor Balladero, ki se je z lani izdanim albumom Neon Srce podpisal pod že tri avtorske dolgometražne plošče in več kot trideset skladb, nadaljuje čvrsto bero izdanih
  • 21.02.2024
 • Luke Basija
  • Pesem Skrito v raju je trenutno ena od le dveh pesmi v slovenščini na iTUNES TOP 100 (hit med mladimi), najpogosteje predvajana pesem Luke Basija na radijih (uspešnica v najširši skupini poslušalcev) in ena najbolj iskanih skladb v Sloveniji na aplikaciji SHAZAM (naključni poslušalci aktivno iščejo naslov in izvajalca skladbe).  Skladbo streamaj TUSpomnimo kaj je Luka
  • 21.02.2024
 • SLOVENSKI BOOOM!
  • ZMAGAL V 2. POLFINALU EVROVIZIJSKEGA IZBORA V SAN MARINU Skladba ‘Dance Like This’ prihaja na radie po sobotnem finalu.   Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda so se med več kot 750 kandidati prebili v finale tekmovanja Una voce per San Marino (Glas za San Marino), kjer se bodo pomerili tudi z zvezdniki, kot so Loredana Berte,
  • 21.02.2024
 • Joker Out
  • Joker Out z novo skladbo predstavljajo še nepoznano stran benda.   “Everybody’s Waiting”           Ljubljana, 16.2.2024 – Tik pred veliko evropsko turnejo Joker Out predstavljajo nedvomno eno svojih najveličastnejših pesmi doslej – “Everybody’s Waiting”. To je prva izdaja skupine po njihovi začasni selitvi iz domače Ljubljane v London, kamor jih je peljala želja ustvarjanja novega albuma. “Everybody’s Waiting”
  • 17.02.2024
 • Gruzijski balet
  • Plesna mojstrovina, ki vzame dih:V Ljubljani ponovno gostuje Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili 15. april, Gallusova dvorana, Cankarjev dom Produkcija ART PARTNER bo 15. aprila v Ljubljano ponovno pripeljala plesni biser, Gruzijski nacionalni balet Sukhisvili. Gledalce po vsem svetu navdušujejo z dih jemajočimi akrobacijami in plesnimi elementi, ki povezujejo tradicionalno folklorno dediščino z akrobatsko eleganco in sodobno plesno
  • 17.02.2024
 • 8. marec 2024
  • DAN ROCK ŽENA Z VELIKIM IMENOM SVETOVNE METAL SCENE!Naslednje leto bo festival vse-ženskih rock skupin Dan rock žena praznoval že 10. obletnico, toda praznovanje so organizatorke očitno pripravile že letos, saj iz Sao Paula v Braziliji, prihajajo v goste trenutno najbolj zaželene predstavnice thrash metala NERVOSA, ki bodo svojo evropsko turnejo začele prav v Ljubljani.
  • 17.02.2024
 • Žan Serčič
  • ‘Žan Serčič Live at Media Center’ prinaša 19 živih izvedb vseh Žanovih hitov in tretjega albuma ‘Ljubezenske igre’ .   Eden naših najbolj priljubljenih glasbenih avtorjev in izvajalcev vam ob valentinovem podarja svoj prvi koncertni album, ki je odličen prerez njegovega dosedanjega opusa. – V živo ga že lahko ujamete na koncertni turneji Ljubezenske igre po vsej
  • 17.02.2024

Naslednji EVENT

 • NAXATRAS
  • Četrtek, 26.10.2023 / Gala hala Škuc KSB & Društvo Kapa predstavljata: NAXATRAS (GR)           “All alone in this place of darkness I’m all alone in this place of darkness All alone I saw you were shining like a rainbow in my heart And all alone I saw dust of red all through my eyes” 1000Mods, Nightstalker, Tuber, Villagers of Ioannina City (tudi pri
  • 06.10.2023
 • IZŠTEKANIH 30
  • Legendarna glasbena oddaja Izštekani na Valu 202 letos praznuje trideset let. Vrhunec praznovanja bo 8. junija 2023točno ob 21.00 z velekoncertom Izštekanih 30 v ljubljanskih Križankah. Oder bo ob spremljavi izvrstnega sedemnajstčlanskega benda Smrdel Brothers Collective zavzelo petnajst eminentnih glasbenih izvajalcev, ki so tako ali drugače zaznamovali Izštekane. Že dolgo razprodani koncert boste lahko spremljali
  • 05.06.2023
 • PIVO IN CVETJE
  •  NA PIVO IN CVETJE PRIHAJA BONEY M! 14. – 16. julij 2023 @ Laško Rasputin, Ma Baker, Daddy Cool, Sunny, Brown Girl in the Ring, Kalimba de Luna, Belfast, Malaika, Hooray! Hooray! It’s a Holi-Holiday, Rivers of Babylon, Gotta Go Home, Papa Chico … so le največji hiti ene najuspešnejših plesnih pop skupin vseh časov, ki se lahko
  • 20.04.2023
 • HENRY ROLLINS
  • GOOD TO SEE YOU 2023 “Spoken word” nastop               Ne zamudite edinstvenega večera z enim najpomembnejših likov glasbene zgodovine! Punk rock ikona Henry Rollins, legendarni frontman Rollins Banda in Black Flag, igralec, pisatelj, aktivist in še kaj, nam bo ob prvem obisku Kina Šiška v enem svojih nepozabnih nastopov iskreno in brez dlake na jeziku govoril prigode iz svojega
  • 03.02.2023
 • Kino Šiška
  • ALO!STARI               Da bi razumeli fenomen Alo!Stari, moramo nazaj v preteklost. V zlate čase generacije, ki je odraščala s skejti v rokah, ko so se CD-ji in kasete še presnemavali, ko je bila moderna tehnologija še v plenicah. V tistih časih je svojo popularnost in mesto v svetovnem glasbenem mainstreamu dobivala tudi muzika z imenom skejt punk.
  • 06.09.2022
 • OFFLINE FESTIVAL
  • 5. in 6. avgust 2022, ZVEZDA FESTIVALA BO MEGAZVEZDNIK @ LIL PUMP                   Slovenija bo bogatejša za največji elektronsko- hip hop obarvan festival OFFLINE FESTIVAL, ki bo sprejel več kot 10.000 glavo množico. Zvezda festivala bo mega popularni hip hop zvezdnik LIL PUMP, najbolj vroče ime novega (t)rap vala, ki ima na YouTube na milijarde ogledov. Lil Pump Offline
  • 13.06.2022
 • GET TOGETHER
  • GET TOGETHER POWERED BY I FEEL SLOVENIA 3. – 5. JUNIJ @ Park Zvezda & Kongresni Trg, LJ Slovenija bo gostila novo svetovno atrakcijo!             V Ljubljani se bo od 3. do 5. junija odvijal atraktiven dogodek svetovne serije, katerega rdeča nit bosta breakdance in urbana plesna kultura, glavna atrakcija za gledalce pa svetovno prvenstvo profesionalnih breakdance plesalcev do 18. let. – Dogodek s
  • 17.03.2022
 • 7AM V IZŠTEKANIH
  • 14. Wmarca 2022 bodo Izštekani hrupni. Slovenskonemški duo 7AM bo svoj spevni, čustveno nabiti in ostri pank razvil v povsem nove razsežnosti. Glasbo bo izvajalo šest ljudi, trem električnim kitaram bodo zoperstavili godala, akustično kitaro in klaviature, hrupu pa milino, ki je v prikriti obliki muziki 7AM ne manjka. V živo ob 20.00 na programu
  • 14.03.2022
 • CIKEL INTIMNO AVGUSTA
  • Cikel Intimno svoj program iz julijskega letnega vrta podaljšuje še v Avgust!               Štirje intimni ponedeljki z žanrsko raznolikimi kantavtorji – 2.8., 9.8., 16.8, 23.8.2021 LETNI VRT GALA HALE Prvi avgustovski ponedeljek nam bo pomagala dočakati Muzikačaka, na drugem bo zagodel in zapel svoj temačni folk Gašper Letonja, sledila bo Katja Šulc z novim albumom, posvečenem Mehiki, zaključili bomo pa
  • 28.07.2021
 • GREMO NA MORJE
  • GREMO NA MORJE SO NAJLEPŠE PESMI ŽE NAPISANE 3 fotografija: Gašper Pintarič Več kot desetletje nazaj, natančneje leta 2008 je izšel album So najlepše pesmi že napisane. Album se je s svojimi trinajstimi, modernimi priredbami slovenskih zimzelenih zasidral na prvem mestulestvice najbolj prodajanih albumov in tam ostal kar 60 tednov. Skladba Vsak je sam pa najbolj predvajana skladba
  • 15.07.2021